Chcete mít bezva vlasy a nehty? Poradíme, co pomůže

9. 5. 2023

Říká se, že ruce jsou vizitkou každého člověka a vlasy korunou krásy. Takže mít bezva vlasy a nehty v té nejlepší kondici by měl chtít každý. Jenže jak se dobrat k tomu nejlepšímu výsledku? Poradíme, na co myslet, jak vlasy a nehty vyživovat i jakou péči jim dopřát, aby vám dělaly radost.

Proč vůbec mluvíme o vlasech a nehtech dohromady? Protože toho mají hodně společného. Kromě toho, že dbáme o jejich vzhled, jsou právě vlasy a nehty (jejich aktuální stav) signálem, zda našemu tělu nechybí nějaké důležité živiny. Pokud se totiž organizmu nedostává některých aminokyselin, vitaminů nebo minerálních látek, tento nedostatek se projeví nižší kvalitou vlasů, které mohou i padat, a nehtů, které mohou být už na pohled poškozené.

3 pravidla pro bezva vlasy a nehty

Pokud chcete mít vlasy a nehty lesklé, pevné, krásné a zdravé, určitě myslete na jejich správnou výživu, péči o ně a chraňte je před nepříznivými vlivy okolí. To jsou tři základní pravidla, kterými se musíte na cestě za dokonalým výsledkem řídit.

Vlasy a nehty1) Výživa vlasů a nehtů je nesmírně důležitá

Když se vlasům a nehtům nebude dostávat důležitých látek, které je vyživují, nikdy nebudete s jejich vzhledem spokojení. Základem vlasů i nehtů je keratin, druh bílkoviny tvořený aminokyselinami. Právě ty jsou tedy potřeba a v potravinách je najdete například v mase, rybách nebo luštěninách.

Důležitá pro výživu vlasů a nehtů je také celá řada vitaminů, zejména vitaminy skupiny B a vitamin C. Ten je podstatný nejen pro imunitní systém, se kterým si ho nejčastěji spojujeme, ale i pro vlasy a nehty, protože jde o významný antioxidant, který pomáhá také tvorbě kolagenu. A jak možná víte, kolagen je v těle odpovědný za pružnost. Je také součástí vlasové struktury a pomáhá pokožce. Z vitaminů skupiny B jsou pro vlasy a nehty podstatné vitaminy B2, B7 (biotin) nebo B12.

Vlasy a nehty potřebují ke správné výživě také minerální látky, například selen a zinek přispívající ke zlepšení vzhledu a struktury vlasů, nehtů i pokožky. K zachování přirozené barvy vlasů pak přispívá měď. A přínosné mohou být i různé rostlinné extrakty – například z kopřivy, přesličky nebo z pšeničných klíčků.

Co se týče jídelníčku, doporučíme vám proto zdravou a pestrou stravu s dostatkem masa a ryb, ovoce, zeleniny a semen a ořechů. Jídelníček navíc můžete obohatit i doplňky stravy určenými přímo na podporu kvality vlasů a nehtů, jako je třeba Revitalon Forte s obsahem 18 účinných látek (aminokyseliny, vitaminy, minerální látky, rostlinné extrakty). Kromě jeho komplexního a silného složení je výhodou i fakt, že stačí brát jen jednu kapsli denně.

2) O vlasy i nehty musíte pečovat

Kromě vnitřní výživy potřebují vlasy a nehty i vnější péči. U nehtů je to například pravidelná manikúra a pedikúra, promazávání rukou hydratačními krémy nebo pravidelné zastřihávání. Lakování nebo modeláž nehtům naopak moc dobře nedělá.

Vlasy a nehtyV případě vlasů máme vnější péčí na mysli zejména jejich mytí a česání. Umývání vlasů by nemělo být příliš časté, jinak by se vlasy vysušovaly. K jejich mytí volte také vhodné šampony, doporučit můžeme třeba Revitalon Kofeinový šampon s obsahem kofeinu (napomáhá růstu a posilování vlasů), ceramidů (tvoří základ vlasu) a arganového oleje (podporuje regeneraci vlasů, navrací jim vitalitu a lesk).

Co se týče sušení a obecně vystavování vlasů vyšším teplotám, dávejte pozor na střídmé používání fénů, kulmy nebo žehličky, které vlasům nedělají dobře. Podobně jako užívání laku.

3) Vlasy a nehty trpí počasím i stresem

Vlasy trpí i při dlouhodobém vystavování ostrému slunci a nedělá jim dobře ani zima. Proto vždy myslete na jejich ochranu v podobě klobouku nebo čepice. Na ochranu byste měli dávat pozor i u nehtů – nejen před počasím, ale především při nejrůznějších pracích (mytí nádobí, práce na zahradě apod.).

Vlasům a nehtům nesvědčí ani stres, který se na jejich vzhledu může také podepsat, stejně jako znečištěné ovzduší. S tím toho nejspíš moc neuděláte, podobně jako s přibývajícím věkem, který má na kvalitu a růst vlasů a nehtů také vliv, nebo s genetickými dispozicemi. Naštěstí ale zbývá spousta věcí, které můžete pro bezva vlasy a nehty udělat. Tak aby byly vaší důstojnou vizitkou a korunou krásy.

Doplňky Revitalon teď na našem e-shopu koupíte s 15% slevou. 

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem