Co je dobré vědět o opalování

10. 7. 2023

Léto jede naplno a snad každý by toho rád využil a měl krásně opálenou pleť s příjemnou bronzovou barvou. Jenže na druhou stranu nikdo nestojí o její stárnutí, spálení a další negativní jevy, které se k působení slunce na naši pokožku vážou. Zvlášť při současných tropech. Řekneme si proto, na co  při opalování myslet a čeho se vyvarovat.

Proč naše kůže při pobytu na slunci hnědne nebo červená? A co jí vlastně škodí? Odpověď se skrývá v ultrafialovém záření – to proniká do naší kůže, způsobuje v ní nevratné změny a spouští reakce, jejichž výsledkem je její zbarvování. Za ním stojí záření UVB, jehož působení je tak jasně viditelné. Pak existuje záření UVA, jehož účinky nejsou hned viditelné, ale jsou nebezpečné – způsobují totiž stárnutí pleti. A naše kůže si všechno pamatuje…

opalováníCo znamená ochranný faktor SPF?

Je jasné, že pleť je třeba před sluníčkem chránit, což děláme nejčastěji prostřednictvím opalovacích krémů, nechceme-li se mu vyhýbat úplně (a ani to nejde). Jenže který použít? Určitě by měl chránit jak před UVA, tak UVB zářením.

Základní rozlišení pak nabízí také zkratka SPF (sun protection filter) v kombinaci s číslem, které udává, kolikrát déle můžeme po jeho aplikaci pobýt na slunci do rudnutí pokožky v porovnání se situací, kdy bychom krém nepoužili. Pro výběr vhodného opalovacího prostředku je tak podstatný i náš fototyp – typ kůže, který máme geneticky daný a který vyjadřuje, jak je naše pokožka náchylná ke spálení. Patříte-li například k fototypu 1, který se snadno spálí (třeba do 5-10 minut), pak s použitím opalovacího krému SPF 10 ke spálení dojde za 50 až 100 minut. Čím vyšší ochranný faktor, tím je tedy možný delší pobyt na slunci.

Natírání je ale třeba stejně pravidelně opakovat, protože krém oplachuje voda, odvádí pot, otírá ručník a podobně. Spoléháte-li na opalovací krémy „voděodolné“, pak vězte, že jsou to takové, které vás chrání i ve vodě a po výlezu z ní, ovšem ochranný faktor se snižuje. Neznamená to tedy, že by byly vůči vodě imunní, to je častý omyl!


Vitar BetakarotenNa opalování se připravte včas, pomůže i beta-karoten

Další z častých chyb může být to, že opalovací krém nanášíme na pokožku pozdě – až když vyrážíme na sluníčko. Správně by měl být ale krém aplikovaný už půl hodiny předtím, aby mohl poté správně působit. A také je třeba myslet na dostatečné množství. To znamená, že těsně po jeho aplikaci můžete být klidně bílí, než se krém vstřebá.

Včas myslete i na ochranu pokožky prostřednictvím vitaminů a dalších účinných látek, které pomáhají ke zdravému a krásnému opálení. Vhodný je určitě beta-karoten, který najdete i v doplňcích stravy. Využít můžete třeba:

  • Komplexního vícesložkového produktu Vitar Super beta-karoten - kromě beta-karotenu obsahuje i dalších 6 účinných látek starajících se o vaši pleť.
  • Komplexního výrobku v ekologicky šetrném balení Vitar EKO Beta-karoten, který je vhodný i pro vegany, protože kapsle jsou z přírodního zdroje - celulózy.

Co radí odborníci?

„Tento typ přípravku s ochrannými účinky na pleť a oči bych doporučil užívat každému od jara do podzimu. Také jej lze užívat jako kúru jeden měsíc před „opalovací“ dovolenou a dva až tři měsíce po ní k udržení bronzového odstínu,“ říká například prezident Aliance výživových poradců a jeden z VITAR ambasadorů Ing. Ivan Mach, CSc.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem