Historie Energitu

25. 2. 2019

Dnes již tradiční a legendární značka multivitaminových tablet Energit nabízí jeden z nejznámějších produktů společnosti VITAR. Tato stálice v sortimentu za svého dlouhého života prošla již mnoha přeměnami a vylepšeními. Stále je ale Energit něčím, co nás bude vždy odlišovat a činit náš sortiment výjimečným. Tento produkt vás navíc zásobuje energií už skoro 25 let!

Pojďme se na chvilku podívat, jak se řada Energit vyvíjela v čase od jeho počátků až po současnost. Zavzpomínejme na časy, kdy podobné výrobky byly extra zboží. Na doby, kdy jsme jezdili na skautské tábory a plechová krabička pro nás znamenala zlato…

Datum narození: 1995

Vznik Energitu se datuje do roku 1995, kdy byl po intenzivním vývoji příchutí a receptur uveden na trh. Představen byl v pěti druzích a ihned se stal úspěšnou novinkou. Mezi první druhy patřil M pomeranč, C citron, C malina, Mineral ananas, Protector zelené jablko a Protector černý rybíz. V následujícím roce byly tyto druhy a příchutě rozšířeny o višňový a citronový TIR a v průběhu roku 1997 přibyl i KIDZ pro děti a Mint. Důkazem skvělé volby těchto příchutí je fakt, že při znovuuvedení „osvěžené“ značky na jaře roku 2010 zůstaly druhy pomeranč, citron, ananas, zelené jablko, višňový TIR a dětský KIDZ zachovány.

Obal roku_EnergitPrvní ocenění

Dalším argumentem úspěšnosti řady je i fakt, že Energit získal dvě ocenění odborné veřejnosti:

  • U příležitosti konání mezinárodního veletrhu Salima byl Energit v roce 1996 oceněn Zlatou Salimou.
  • V roce 2010 získává Energit cenu Obal roku 2010, vyhrává tedy prestižní českou soutěž, kterou pořádá Obalový institut SYBA. Cenu obal roku získal v kategorii Spotřebitelské obaly, o čemž rozhodla odborná porota sestavená z renomovaných odborníků v oblasti polygrafie, obalových materiálů, zkušebnictví a logistiky.


Proměny a inovace

Aby výrobek svým zákazníkům nezevšedněl, prošel v průběhu let mnoha změnami. Konkrétně v letech 1998, 2001, 2004, 2006, 2010, 2014 a naposledy v letech 2016 a 2018. Po celou dobu se však kladl důraz na zobrazení ovoce na svém obalu, protože chuť byla vždy to, podle čeho zákazníci vybírali.

Největší revolucí prošel Energit po svých 15 letech existence, když v roce 2010 získal zcela nový kabát. Změnila se krabička, kterou měl od počátku, místo etikety přišel potisk a ražba. Krabička byla lesklá a elegantně zaoblená. Tablety změnily svůj tvar a receptury od té doby obsahují pouze přírodní barviva a aromata. Tradiční balení s 50 tabletami bylo rozšířeno o 30tabletové varianty. Energit dokonce získává svého maskota – lemura jménem Tigren.

Další zásadní inovací prošel Energit v roce 2014. Změna se dotkla jak obalů, tak složení. V listopadu 2014 přišla na svět zcela nová sběratelská retro edice. Tradiční a legendární značka se vrátila do svého původního tvaru krabičky, ale v novém retro designu. Byla vyvinuta zcela nová receptura se skvělou ovocnou chutí, tablety neobsahují cukr a jsou vhodné i pro diabetiky. Stále obsahují pouze přírodní aromata a žádné chemické konzervanty. Krabičky byly připraveny jako sběratelská edice s dominantami světových měst, automobilovými legendami a dinosaury.

Poslední velký redesign začal v roce 2016, kdy vznikl nový druh Energit Magnézium nahrazující dosavadní Energit Minerál. Jeho krabičku zdobilo opět ovoce a návrat k tomuto motivu poté čekal i ostatní druhy – Multivitamin, Pro oči, Pro řidiče, Imunita. Ty s novým designem a někdy i názvem či vylepšený složením přišly na trh v roce 2018 a jsou k dostání dodnes. Tak jako Energit Kidz pro děti, jehož krabičky zdobí nový design od roku 2017.  

Energit_historie

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem