Jak na únavu a vyčerpání? Máme 4 lékárenské tipy, co se hodí!

25. 4. 2019

Únava je jednou z nejčastějších potíží, na kterou si lidé během jara stěžují. Roli hraje přechod z dlouhého období bez slunečního svitu a s menším množstvím pohybu, zimní smog, zvýšené riziko infekcí nebo skutečně prodělané nemoci. Na vině ale mohou být i chybějící vitaminy a minerální látky, které vstupují do energetických procesů v našem těle. Poradíme vám, které to jsou i kde je získat, abyste se cítili lépe.

O tom, že vitaminy a minerální látky pomáhají snižovat míru únavy a vyčerpání, není pochyb. Některé z nich mají tento přínos doložený i v oficiálním seznamu prokázaných účinků od Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, který je ve svém výčtu poměrně striktní. Jedná se o hořčík, železo, vitaminy B a vitamin C.


Vitamin B – pro dostatek energie Revital Multi Forte

Společným znakem skupiny vitaminů B je jejich přínos energetickému metabolizmu a činnosti nervové soustavy. Není tedy divu, že právě nedostatek vitaminu B je často spojován s únavou a vyčerpáním. Doporučujeme proto zvýšit příjem vitaminů skupiny B, zejména B2, B3, B5, B6 a B12.

Nemusíte hledat, kde jednotlivé vitaminy vzít, pěkně pohromadě je najdete v mnoha potravinách (například luštěniny, ořechy, maso a vnitřnosti, sýry, mléko, listová zelenina) a také v multivitaminových doplňcích stravy – například Revital Multi a Multi forte. Díky těmto doplňkům máte pravidelný příjem vitaminů B zajištěný.


Revital Vitamin CVitamin C – nejen na únavu a vyčerpání

Snižovat míru únavy a vyčerpání pomáhá také vitamin C. Na jeho zvýšený příjem se ale vyplatí myslet i proto, abyste byli fit i v rizikových obdobích podzimu a zimy, kdy řádí nejrůznější infekce a nachlazení. Vitamin C totiž podporuje imunitní systém a pomáhá tak obranyschopnosti vašeho organizmu.

Najdete ho v mnoha druzích ovoce a zeleniny, ale i v mnoha formách doplňků stravy z lékárny, ze kterých si můžete vybrat pro vás nejpříjemnější. Revital nabízí šumivé, polykací i v ústech rozpustné tablety s obsahem vitaminu C včetně těch s postupným uvolňováním (Revital Vitamin C 1000 mg s rakytníkem). To je přínosné, protože tělo neumí vitamin C skladovat a potřebuje ho během celého dne. Sáhnout můžete i po čistě práškovém vitaminu C.


Revital HořčíkHořčík - nedostatek trápí třetinu populace

Velmi známý a žádaný pomocník, který pozitivně působí na svaly i nervovou soustavu. Také se podílí na energetickém metabolizmu a pomáhá snižovat míru únavy a vyčerpání. I v tomto případě můžete vybírat z mnoha forem, kterými snadno zajistíte dostatečný příjem hořčíku. Nabízí se komfortní jednorázové sáčky se sypkou směsí (Revital Magnézium) nebo různě ochucené šumivé tablety pro přípravu nápoje (Revital Hořčík). Z potravin je na hořčík bohatá listová zelenina, ale i luštěniny, celozrnné obiloviny, banány nebo jablka.

Doporučená denní dávka hořčíku daná vyhláškou je 375 mg a studie ukazují, že na hodnoty přes 300 mg hořčíku za den nedosáhne třetina české populace. Potřeba hořčíku přitom ještě roste například u sportovců, těhotných žen nebo s přibývajícím věkem. Magnézium v těle také spotřebovává stres.

Revital Ferrodyn - železo


Železo – pomocník pro vaši krvetrvorbu

Také železo může při únavě a vyčerpání pomoci. Přispívá totiž k tvorbě červených krvinek i přenosu kyslíku v těle. Má tedy vliv na vaši výkonnost a vitalitu, navíc se podílí na energetickém metabolizmu, tedy přeměně energie z přijatých živin. Podle Světové zdravotnické organizace trpí deficitem železa více než 600 milionů lidí. I když se to týká v největší míře rozvojových států, jeho příjem byste neměli podceňovat. Zvlášť pokud váš jídelníček není bohatý například na vnitřnosti, červené maso, drůbež nebo ryby, které železo obsahují a jeho využitelnost je vyšší než v případě rostlinných zdrojů. Pro snadný každodenní příjem železa můžeme doporučit šumivé tablety Revital Ferrodyn s příchutí tropického ovoce.


Revital
je tradiční česká značka kvalitních vitaminových doplňků od VITARu, které jsou úspěšné na náročném lékárenském trhu. Seženete je buď přímo v lékárnách, nebo na našem e-shopu www.nasevitaminy.cz.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem