Rýma nás dokáže potrápit. Jaké druhy rýmy jsou, a jak posilovat imunitu?

26. 2. 2024

Všichni ji dobře známe a každoročně se s ní potýkáme. U nás i dalších členů rodiny. Však je také rýma spolu s kašlem nejčastějším onemocněním. Sezona rýmy začíná na podzim a trvá až do jara. Rýma si totiž často vybírá z řad lidí se sníženou imunitou pramenící například z prochladnutí. Proto je dobré imunitu posilovat. Poradíme jak a řekneme, jaké druhy rýmy můžete mít.

Nachlazení provázené rýmou a kašlem dokáže pořádně potrápit. Ucpaný nos, ztížené dýchání, zduřelé sliznice a vytékání hlenu jsou nepříjemnými známkami častého onemocnění. Rýma je ve své podstatě zánětem nosní sliznice a nejčastěji bývá virového původu. Může být ale i bakteriální (pak zpravidla trvá déle) nebo alergická.

Zadní rýma, chronická rýma a ty další

rýma

Rýma může mít mnoho podob a stádií. Rozeznáváme například vodnatou či hnisavou rýmu, ale i rýmu zadní neboli zánět vedlejších nosních dutin a nosohltanu. Známe také chronickou rýmu, která se neustále vrací po dlouhou dobu. Společným znakem je neprůchodný nos, výtok hlenu a případně i slzení či kašlání. Rýma nás trápí většinou týden, její inkubační doba je 1-3 dny a vyskytuje se nejčastěji v chladných měsících – na podzim a v zimě.

Během chladných měsíců je náš imunitní systém vystavován mnoha útokům – změnám teplot, chladu, větru, dešti nebo sněhu. Čím silnější ale naše imunita je, tím lépe se organizmus s nástrahami podzimu a zimy vypořádává. Proto je dobré imunitu posilovat.

Jak podpořit imunitu

Některé rady zní banálně, s jejich dodržováním ale bývá často problém. Pro dobře fungující imunitní systém je důležitá pestrá a pravidelná strava bohatá na všechny makro i mikroživiny, dostatečný odpočinek a spánek nebo pravidelný pohyb. Pomoci může i otužování a k doplňováním vitaminů a minerálů se zase hodí doplňky stravy. Zejména v případě, když váš jídelníček některé důležité látky neobsahuje v dostatečném množství.

Když je řeč o vitaminech a minerálních látkách, zmíníme především vitamin C, vitamin D a vitaminy skupiny B. Ty totiž přispívají ke správné funkci imunitního systému, stejně jako třeba zinek, selen nebo železo. Více jsme o nich psali v článku Jak posílit imunitní systém? Poradíme, které vitaminy a minerály pomáhají.

Pro posílení imunity se hodí i některé rostlinné a bylinné extrakty – třeba rakytník, acerola, echinacea nebo šípek. O pomocnících z říše rostlin si můžete přečíst třeba v našem eBooku Rostlinné a bylinné extrakty a využít můžete i našich Maxi Vita Bylinných elixírů, které je obsahují.

Zmiňované vitaminy, minerální látky a rostlinné extrakty najdete i v dalších doplňcích stravy od VITARu, tradičního českého výrobce. Vybírat můžete z mnoha forem a zejména u šumivých tablet i z více příchutí. Stačí se podívat do sekce imunita, obranyschopnost a vybrat ty pravé pomocníky pro chladné měsíce pro vás.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem