Jak posílit imunitní systém? Poradíme, které vitaminy a minerály pomáhají

24. 10. 2022

Podzim a zima přinášejí větší výskyt nemocí v čele s chřipkou nebo nachlazením. Náš imunitní systém je v pohotovosti a obvykle ho čeká větší nápor než jindy. Na vině je přechod z tepla do zimy, sníh či déšť, méně slunečního svitu, utlumení pohybových aktivit a další faktory související se zimními měsíci. I v tomto období se ale můžete spolehnout na pomoc doplňků stravy. Poradíme vám, které vitaminy a minerály posilují imunitní systém, abyste se cítili dobře.

Hlavním úkolem imunitního systému je bránit tělo před viry a bakteriemi. Ty způsobují nemoci a stojí i za zmiňovanými chřipkami, nachlazením, rýmou nebo kašlem. Možností, jak imunitní systém posilovat, a tím vylepšit obranyschopnost organizmu, je několik.

Určitě se vyplatí zařadit do denního režimu pohyb, myslet i při nízkých venkovních teplotách na dostatečný pitný režim, mít pestrou stravu s pravidelným příjmem a také neopomenout adekvátní příjem vitaminů a minerálních látek. Pomoci tak mohou i doplňky stravy obsahující vitaminy či minerály podporující imunitu.

Vitaminy přispívající ke správné funkci imunitního systému

Vitaminy pro podporu imunityVitamin C – známý vitamin s mnoha přínosy pro náš organizmus. Patří k nim i podpora imunitního systému, se kterou si ho lidé nejčastěji spojují, a právě z toho důvodu je v pozimních a zimních měsících často užívaný.

VITAR nabízí mnoho forem vitaminu C, ze kterých si vybere každý. Chutné šumivé vitaminy Maxi Vita například obohatí vitaminem C i dalšími důležitými látkami pitný režim.

Spolehnout se můžete i na velmi chutnou práškovou formu v jednorázových sáčcích (Maxi Vita Vitamin C komplex). Stick pack můžete mít kdekoli s sebou, moderní forma navíc slibuje rychlý nástup a komfortní užívání.

Rozhodnout se ale můžete i pro vitamin C v klasických tabletách, třeba se zinkem nebo s rakytníkem. A využít můžete také kapslí s postupným uvolňováním vitaminu C (Vitar Vitamin C 1000 mg s rakytníkem).

Chcete-li se dozvědět víc o vitaminu C - kde ho najít, k čemu slouží - podívejte se do naší vitaminové abecedy.

Vitaminy B – jejich klíčový přinos pro organizmus spočívá v podpoře látkové přeměny, tedy metabolizmu. To je vlastnost společná pro všechny vitaminy B-komplexu. Vitaminy skupiny B ale přispívají i ke správné funkci imunitního systému. Platí to zejména pro vitaminy B6 a B12. Vitaminy B najdete v doplňcích stravy obsahujících kompletní spektrum těchto vitaminů (např. Maxi Vita B-komplex forte) nebo v multivitaminových přípravcích

Chcete-li se dočíst o vitaminu B víc, podívejte se do naší vitaminové abecedy.

Vitamin D – významně ovlivňuje metabolizmus vápníku a fosforu, proto ho máme spojený zejména se stavbou kostí a zubů. Vitamin D je však důležitý i pro náš imunitní systém a to tím, že „vyzbrojí“ buňky k boji proti infekci. I proto internetová encyklopedie Wikipedia zmiňuje, že dlouhodobý nedostatek vitaminu D je prokazatelně spojen s vyšší náchylností k tzv. akutním respiračním infekcím a chřipce. Vitamin D najdete zejména v dětských multivitaminech, protože právě děti ho velmi potřebují. Sáhnout ale můžete i po čistém vitaminu D ve vysoké dávce (Vitar Vitamin D3).

Chcete-li se dočíst o vitaminu D víc, podívejte se do naší vitaminové abecedy.


Minerální látky přispívající ke správné funkci imunitního systému

železo - doplňky stravyZinek - patří mezi stopové prvky, což znamená, že jde o prvek, který organizmus potřebuje ke správnému vývoji v malém množství. O to větší je však výčet jeho přínosů pro člověka, které najdete třeba v naší abecedě minerálních látek.

Jedním z nich je i podpora imunitního systému, proto je zinek často kombinován s vitaminem C (např. Maxi Vita Vitamin C komplex), nachází se i v populárních Maxi Vita Horkých nápojích pro podporu imunity (brusinka, zázvor, echinacea), najdete ho i v rozpustných vitaminových nápojích OvoCé nebo šumivých tabletách Maxi Vita Vitamin C + Acerola + Zinek.

Železo – známý je jeho vztah s krví, vždyť železo je nezbytnou součástí krevního barviva hemoglobinu, které zajišťuje transport kyslíku do všech buněk těla. Nicméně i s podporou imunity našemu organizmu pomáhá a často ho bohužel z běžné stravy nepřijímáme dostatek (více se dočtete zde). Proto existují doplňky stravy obsahující železo.

U nás si můžete vybrat ze dvou forem příjmu železa - v podobě:

Železo v těchto doplňcích vždy doprovází i vitamin C, který mj. napomáhá vstřebávání železa. 
Všechny tyto doplňky najdete na našem e-shopu www.nasevitaminy.cz.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem