Vyzkoušejte skvělé letní recepty s minimem kalorií

27. 6. 2018

Chystáte se péct, zavařovat, grilovat nebo vařit ze sezonních ingrediencí? Máme pro vás recepty, ve kterých cukr nahrazují sladidla Irbis. Jejich energetická hodnota je mnohem nižší než u cukru, protože sladidla jsou i 600x sladší a stačí jich tak mnohem menší množství. Při vaření a pečení se používají především sypké formy sladidel - ať už do koláčů, džemů, marinád nebo zálivek.


Marináda na drůbeží (telecí) maso

Ingredience: 2 polévkové lžíce oleje (nejlépe olivového), 3 polévkové lžíce pasírovaných rajčat, 1 kávová lžička sladidla Irbis Stévie (sypké sladidlo), 3 stroužky česneku, 1 polévková lžíce octu, 1 polévková lžíce kremžské hořčice, 1 polévková lžíce worcestru, 1 cibule, 150 ml piva, 1/2 kávové lžičky soli.

Postup: česnek oloupeme a utřeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Do mísy přidáme ostatní uvedené suroviny a vše důkladně promícháme. Do hotové marinády vkládáme zvolené maso např. vykostěná kuřecí stehna, silnější plátky telecí kýty, apod. Přikryjeme fólií a necháme 1 den v chladu odležet.

 Marináda na drůbeží (telecí) maso


Rajská omáčka

Ingredience: 400 g oloupaných rajčat, 1 g sladidla Irbis Sukralóza (sypké sladidlo), 1 střední cibule, 50 g stolního oleje, 50 g hladké mouky, 1 kostka bujónu, 3 - 4 bobkové listy, 5 hřebíčků, 10 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření, kousek celé skořice, 400 ml vody, 2 plátky chemicky neošetřeného citronu, sůl.

Postup: koření, kostku bujónu spolu s citronem zalijeme 3/4 vody z celkového množství a na mírném ohni vaříme cca 20 minut. Poté přecedíme, přidáme upravená rajčata a vše rozmixujeme nebo propasírujeme sítkem.

Na oleji osmahneme na plátky krájenou cibuli, přidáme mouku a za stálého míchání vyrobíme světlou jíšku. Takto upravenou jíšku zalijeme zbylou vodou, rozmícháme a směs zalijeme do předchozí směsi. Vše na mírném ohni povaříme cca 2 minuty. Dochutíme solí a sladidlem Irbis Sukralóza.

Rajská omáčka


Meruňkový džem

Ingredience: 1 kg vyzrálých meruněk, 100 g sladidla Irbis Stévie (sypké sladidlo), 150 ml vody.

Postup: meruňky omyjeme a vyloupeme. Takto upravené ovoce vložíme do hrnce, který není náchylný k připalování. Přisypeme sladidlo a zalijeme určeným množstvím vody. Vše na mírném ohni za občasného promíchání povaříme cca 15 – 25 minut (až se směs rozvaří). Hotový džem (ještě horký) plníme do zavařovacích sklenic, zavíčkujeme a nakonec sterilujeme 20 minut.

Meruňkový džem domácí

 

Lehká salátová zálivka

Ingredience: 200 ml vody, 4 g sladidla Irbis Big Sweet 10x sladší (sypké sladidlo), 4 g soli, 2 kávové lžičky octu (kvasný lihový).

Postup: všechny uvedené suroviny důkladně promícháme, až se vše rozpustí. Vyrobenou zálivku zlehka promícháme s upravenými listy salátu (např. hlávkový, rukola, mizuna), popř. směs těchto uvedených salátových listů můžeme doplnit krájenou lahůdkovou cibulkou či ředkvičkou apod.   

Lehká salátová zálivka


Domácí limonáda

Ingredience: 1 l vody, 20 g zelené máty, 10 g sladidla Irbis Stévie (sypké sladidlo), 200 g čerstvého ovoce (např. meruňky, hrušky, hrozny bez pecek, jahody, apod).

Postup: určené množství vody uvedeme do varu, zalijeme listy máty a necháme vychladnout. Do části mátového výluhu (cca 1/4) vložíme krájené ovoce, přisypeme sladidlo Irbis Stévie a vše rozmixujeme. Do vzniklé směsi nalijeme zbytek mátového vývaru, necháme vychladit a před podáváním můžeme doplnit kousky ledu.

Domácí limonáda

 

Chcete další recepty se sladidly Irbis? Stáhněte si celý eBook s recepty ZDARMA!