5 tipů pro zdravý podzim plný energie a krásy

7. 10. 2023

Patříte mezi ty, kteří podzim milují pro jeho nádherné barvy, nebo spíš smutníte nad odchodem teplých dnů a slunečního svitu? Ať už se řadíte do první nebo druhé skupiny, máme pro vás tipy, které vám pomohou prožít podzim naplno.

1. Podporujte imunitu

K podzimu patří pokles teplot a nárůst srážek. Tato změna s sebou nese i zvýšený nápor na obranyschopnost organizmu, zvlášť když přičteme střídání teplot (uvnitř a venku) nebo dlouhou dobu trávenou v uzavřených kolektivech (zaměstnání, škola, školka, kroužky apod.).

Náš tip je tedy jasný: pomozte imunitnímu sytému dostatečným příjmem vitaminů a minerálních látek, které přispívají k jeho správné funkci. Patří mez ně například vitaminy B, C a D nebo zinek, selen či železo. Pro děti můžete využít multivitaminů Vitar Kids s Bobem a Bobkem, pro sebe můžete sáhnout třeba po šumivých vitaminech Revital nebo řadě doplňků Vitar EKO v ekologicky šetrných obalech.

Hořčík2. Doplňujte hořčík

Až třetině české populace dostatek hořčíku chybí, proto se vyplatí ho doplňovat a během podzimu obzvlášť. Jednak dokáže pomoci při sportu (pomáhá elektrolytické rovnováze, svalům a nervům), ale také přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, což je jedna z věcí, která nás během podzimu může trápit.

Hořčík navíc můžete pohodlně doplňovat v takové formě, která vám nejvíc vyhovuje – sáhnout můžete po:

  • Stick packu, jednorázových sáčcích se sypkou směsí bez nutnosti zapíjení; např. Vitar Magnezium
  • Šumivých tabletách s různými příchutěmi; např. Revital Hořčík
  • Kapslích s biologicky aktivním (dobře vstřebatelným) hořčíkem ve formě Aquaminu v doplňku Vitar EKO Hořčík

3. Vařte a pečte s minimem cukru

Teplé polévky, vydatnější jídla nebo koláče s jablky a hruškami patří k podzimu neodmyslitelně. K jejich přípravě můžete využít moderních sladidel, která vám pomůžou snížit množství přijímaného cukru. Ten je obecně v našem jídelníčku nadužívaný a jeho příjem problematický. Zkuste do své kuchyně zařadit třeba sladidla ze stévie, sukralózy nebo aspartamu, která poslouží jak k oslazení vašich nápojů, tak právě k podzimnímu vaření a pečení. My doporučujeme sladidla Irbis, u kterých můžete volit jak druh používaného sladidla, tak formu (tablety, prášek). A když budete chtít, můžete se inspirovat recepty v eBooku.

Koenzym Q104. Mějte dostatek energie

Abyste byli i na podzim vitální a měli energii, je dobré se hýbat. Dny bývají ještě krásné, procházky nebo výběhy v přírodě mají dokonalé kouzlo. Se zhoršujícím se počasím zase můžete volit indoor aktivity, které jste třeba během léta vynechali. Ať už se vrhnete na cokoli, hodí se vám třeba výše zmiňovaný hořčík.

Pro tvorbu energie v těle je zase důležitý koenzym Q10. Jde o významnou látku, která se podílí na tvorbě energie ve všech tělesných buňkách. Proto ho nejvíce obsahují srdce, plíce nebo játra, tedy orgány s největšími požadavky na energii. S přibývajícím věkem, častým stresem, ale také při vyšší fyzické zátěži přitom jeho přirozená tvorba klesá a je vhodné koenzym Q10 doplňovat. Buď stravou, nebo jejím doplňky (např. Vitar Koenzym Q10).

5. Myslete i na svůj vzhled

Výrazné změny teplot, vítr a více srážek neznamená jen nápor na náš imunitní systém, jak jsme si řekli výše, ale také dává zabrat našim vlasům. Ty si proto během podzimu zaslouží jak kvalitní vnější péči, tak vnitřní výživu. Pro vlasy jsou důležité třeba aminokyseliny, ale také vybrané vitaminy a minerální látky. Proto je potřeba myslet na pestrou stravu, případně zvážit její doplnění komplexními doplňky stravy typu Revitalon Forte – ten obsahuje 18 důležitých látek pro výživu vlasů a máte tak každý den pohromadě významné pomocníky v péči o vlasy v jedné kapsli. Využít můžete i vyživujících šamponů (např. Kofeinový šampon) nebo vlasového séra. Pro pleť je zase dobré doplňovat kolagen, třeba prostřednictvím lahodného kolagenového nápoje.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem