Máme pro vás recepty na velikonočního beránka i mazanec

29. 3. 2024

K Velikonocům pečení patří. Ať už jde o tradiční jidáše, mazanec nebo beránka. Chcete tentokrát ubrat cukr a dopřát si dobrotu bez výčitek? Využijte naše sladidlo Irbis ze stévie! Máme pro vás dva vyzkoušené recepty na oblíbené velikonoční pečení.

Velikonoční beránek

90 g Irbis se sladidly z rostliny stévie, 200 g pšeničné mouky polohrubé, 100 g pšeničné mouky hladké, 30 g kakaového prášku, špetka soli, 1 kypřicí prášek do pečiva, 200 g Hery, 200 ml mléka, 5 ks vajec, olej a mouka na vymazání a vysypání formy

Postup: mouky spolu s kakaem, solí a kypřicím práškem promícháme a prosejeme (můžete zvolit i verzi bez přidaného kakaa). Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky vyšleháme se sladidlem Irbis na pevný sníh. Heru šleháme za postupného přidávání žloutků do pěny. Obě hmoty zlehka spojíme, přidáme mléko a spolu se sypkou směsí krátce promícháme. Formu na beránka vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Hotové těsto vložíme do upravené formy a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 170 °C asi 40 minut. Po vychladnutí vyjmeme z formy a servírujeme.

velikonoční mazanecVelikonoční mazanec

230 g pšeničná mouka hladká, 150 g pšeničná mouka hrubá, 40 g Irbis z rostliny stévie, 30 g droždí, 40 g vepřové sádlo, 150 – 200 ml mléka, sůl, loupené sekané mandle, rozinky, vejce na potření.
 
Postup: Mouky promícháme a prosijeme sítkem. Vsypeme do mísy a vyrobíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Mléko zahřejeme na teplotu cca 30 °C a malou částí (100 ml) zalijeme droždí v míse. S malým množstvím mouky si v důlku pomocí vidličky vyrobíme velmi řídké těsto – omládek. Takto připravený omládek necháme v teplém prostředí vykynout (až svůj původní objem zvětší na dvojnásobek).

Ve zbylém mléce rozpustíme sladidlo Irbis, přidáme žloutek, olej, sádlo, sůl a směs znovu zahřejeme na původní teplotu. Zalijeme do mísy s vyzrálým omládkem a hnětením vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v teplém prostředí vykynout (zvětší svůj původní objem opět minimálně na dvojnásobek). Nejlépe uděláme, když těsto po vykynutí opět promícháme a znovu necháme vykynout.

Pro výrobu mazanců hotové těsto rozdělíme na dvě poloviny a ty stočíme do tvaru bochánku. Položíme na tukem zlehka namazaný plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Natvarované výrobky necháme kynout v teplém prostředí asi 20 – 30 minut a poté pečeme při teplotě cca 180 °C.

Sladidla Irbis zakoupíte na e-shopu www.nasevitaminy.cz.

Stáhnout si můžete i náš eBook s recepty, ve kterém najdete i další tipy.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem