VITAR Seminář pro zdraví navštívila padesátka lidí, přednášelo 5 lektorů

24. 10. 2017

Zaplněná posluchárna Masarykovy univerzita v Brně byla v pátek svědkem historicky prvního odborného semináře pořádaného společností VITAR v rámci projektu VITAR pro zdraví. Řeč byla o tom, jak vést zdravější život, a mezi řečníky byli odborníci z různých oborů – výživy, ortopedie, biochemie nebo sportu.

Seminář pro zdraví ukázal, čemu se na cestě ke zdravějšímu životu vyhnout, o čem se v odborných kruzích mluví, co přednášející doporučují svým klientům v praxi i jaké nové pohledy na zažité představy o výživě dnešní výzkumy přinášejí. Celkem proběhlo devět přednášek, o které se postaralo pět odborných lektorů.  O čem mluvili?

Nejčastější chyby a mýty ve stravování
Ing. Ivan Mach, CSc. – prezident Aliance výživových poradců ČR a VITAR ambasador

Moderní výživa si klade otázky, na které mnohdy již dříve odpověděla, aby je pod tíhou nových informací opět otevřela a často i změnila svůj předchozí „verdikt“. Přednáška nabídla aktuální pohled na cholesterol, nasycené tuky, co si představit pod pojmem „pestrá strava“, jak se změnilo složení potravin za poslední dekády nebo jaké mýty panují kolem metabolismu.

 

Doplňky stravy a jejich úloha v moderním životě
Ing. Jana Pszczolková – ředitelka vývoje, legislativy a kontroly kvality (VITAR), výživová poradkyně

Doplňky stravy jsou definovány jako potraviny, jejichž účelem je doplňovat běžnou stravu. Proč je to mnohdy potřeba, jaké látky nám často chybí, jak se v doplňcích stravy vyznat a jak vybrat vhodné složení a formu, o tom všem byla řeč ve druhé přednášce.

 

Jak pečovat o svůj pohybový aparát
MUDr. Martin Smetana – zástupce primáře ortopedie, Krajská nemocnice Liberec

Náš pohybový aparát je velmi složitý komplex kostí, kloubů, vazů, svalů a šlach. Vlivem zátěže různého druhu dochází k jeho přetížení a následnému opotřebení, které má různé příčiny i důsledky. Přednáška se proto soustředila na to, jak bychom měli o pohybový aparát pečovat, abychom předcházeli jeho poškození typu zlomenin v důsledku úbytku kostní hmoty, přetržení vazů či šlach, kloubní změny nebo mikroruptury šlach a vazů.

 

Spotřeba potravin a aktuální statistiky kardiovaskulárních chorob
Bc. Pavel Grasgruber – Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita Brno

Jeden z autorů studie s mezinárodním dosahem seznámil posluchače s jejími zajímavými výsledky, které mnohdy boří zažité představy o zdravém složení jídelníčku. Hovoří například o tom, že nejvyšší výskyt kardiovaskulárních chorob je spojen s vysokou konzumací sacharidů, zatímco nejnižší výskyt je v zemích s vysokou konzumací tuků a bílkovin (maso, tučné mléčné výrobky, ovoce, ořechy, olejniny).

 

Co nám sděluje krev – krevní rozbor a analýza
Ing. Petr Novák – vedoucí oddělení klinické biochemie a hematologie Nemocnice Žatec

Analýzou krve získáme celou řadu informací při preventivních prohlídkách, které díky tomu odhalí riziko nebo přítomnost onemocnění ještě před jeho projevy nebo propuknutím a jeho včasnou léčbu. Při hodnocení laboratorních nálezů je vždy nutné brát zřetel i na další faktory jako klinický stav, anamnézu, užívané léky a další.

 

Vitaminy, minerální látky a jak se v nich vyznat
Ing. Ivan Mach, CSc. – prezident Aliance výživových poradců ČR a VITAR ambasador

Kdybychom vyšli z pestrosti jídelníčku našich předků, kteří předurčovali naši adaptaci, pak i kdybychom jedli všechny nyní obecně známé potraviny, ani zdaleka se nepřiblížíme pestrosti jídelníčku prvním homo sapiens sapiens, kteří obývali naši planetu. Jaké vitaminy a minerální látky známe, k čemu nám vlastně jsou a proč bychom na jejich dostatečný příjem měli myslet?

 

Nedostatek času a správné a pravidelné stravování
Ing. Jana Pszczolková – ředitelka vývoje, legislativy a kontroly kvality (VITAR), výživová poradkyně

Žijeme zřejmě nejvíce hektické životy, jaké kdy lidé na této planetě žili – musíme zvládat mnoho věcí náročných na čas (práce, rodina, děti, rodiče a prarodiče, druhá práce, péče o domácnost atd.) a vedle toho nám je doporučováno věnovat dostatek času sobě (odpočinek, sport, volný čas). I přesto je možné naše jídelníčky upravit tak, aby pro nás jídlo nebylo časovou přítěží.

 

Jak přistupovat ke sportování mládeže
MUDr. Martin Smetana – lékař české biatlonové reprezentace

Ačkoliv by se mohlo zdát, že mladé tělo snese všechno a je to jen otázka zvyku a adaptace, opak je pravdou. Nesystematické a nefyziologické přetěžování organizmu v dětském a náctiletém věku má mnohdy nevratné zdravotní důsledky, které se negativně projeví mnohdy ještě v juniorském věku sportovce a provázejí jej až do konce života. Jak bychom tedy měli přistupovat ke sportu mládeže, aby je to rozvíjelo? Jakou úlohu zde hraje sportovec samotný, rodiče a trenér? Na co klást důraz a jak může pomoci výživa?

 

Posilování imunity, obranyschopnost a jak to celé funguje
Ing. Petr Novák – vedoucí oddělení klinické biochemie a hematologie Nemocnice Žatec

Imunitní systém je neuvěřitelně variabilní a zároveň křehký regulační systém lidského organismu. Jeho sílu ovlivňuje celá řada faktorů. Mezi ty, které ovlivnit nemůžeme, patří např. genetické dispozice. Celou řadu faktorů však ovlivnit lze. Jedná se o správnou výživu, dostatek minerálů, vitamínů, zdravý životní styl s dostatkem spánku a odpočinku a omezení negativních vlivů životního prostředí. Velmi důležitý je aktivní přístup ke svému životu a zdraví, protože za řadu potíží si často můžeme sami.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem