Do nového roku zdravě a s pokorou – tak, aby vám předsevzetí vydržela

5. 1. 2023

Není nic lepšího než vykročit do nového roku tou správnou nohou. My se vám pokusíme poradit, jak na to, aby to vyšlo, a abyste jistě kráčeli cestou ke zdravějšímu životu celým rokem 2023. Chcete-li žít zdravěji, stačí totiž pár kroků – a pak už to jde samo!

1) Všeho s mírou – i v jídle

Dobře víte, že nic se nemá přehánět. To platí samozřejmě i pro jídelníček, ve kterém nesmí převažovat nezdravá jídla plná tuku, cukru nebo soli. Neznamená to, že si od 1. ledna odřeknete vše sladké, tučné a slané, stačí, když se budete řídit několika tipy, které vás nebudou úplně svazovat:

  • Jezte pravidelně a po menších porcích. Je to lepší než mít dvě jídla denně, kterými se přejíte. Platí, že jídlo konzumované dopoledne máte šanci během dne nějak zužitkovat (pohyb, sport, práce), zatímco potraviny přijímané večer už tělo využije jen zčásti a zbytek si může ukládat do tukových zásob, což nechcete.
  • Jezte tak, aby příjem odpovídal výdeji. Zkuste si třeba týden monitorovat váš jídelníček a k tomu dopočítat výdej energie. Když bude vše v rovnováze, máte vyhráno.
  • Sacharidy přijímejte ty komplexní, ne jednoduché. Více totiž zasytí a tělo je delší dobu tráví. Je tedy rozdíl, zda si dáte těstoviny al dente (komplexní sacharidy s nižším glykemickým indexem) nebo sušenku (která navíc kromě jednoduchých cukrů obsahuje i tuky).
  • Z tuků dávejte přednost nenasyceným před nasycenými. Nezapomínejte, že i tuk je důležitý a třeba nenasycené mastné kyseliny omega 3 jsou nesmírně důležité pro mnoho pochodů v lidském těle. Přitom jejich obsah v jídelníčku bývá mnohdy příliš nízký. Tady se mohou hodit i doplňky stravy.
  • Doplňky stravy mohou pomoci také s doplňováním potřebného množství vitaminů a minerálních látek, které se podílejí na reakcích v našem organizmu. Přečíst si o nich můžete v naší vitaminové abecedě nebo abecedě minerálů. Ideální je, když tyto důležité mikroživiny obsahuje v co největším množství váš jídelníček.

běh2) Pohybem ke zdraví

Pohyb je pro naše zdraví nesmírně důležitý a rozhodně nemusí jít přímo o sportovní trénink. Stačí pravidelné procházky, jít se občas proběhnout, projet na kole, v létě plavat a podobně. Pohyb je klíčový pro správnou funkci našeho kloubního a pohybového aparátu, podporuje náš metabolismus, dává nám potřebné hormony, pomáhá posilovat imunitu a rozvíjí naši kondici a vitalitu.

Pokud si dáváte novoroční předsevzetí spojená se sportem, dobře si promyslete své cíle – jiný přístup bude vyžadovat pilování fyzičky spojené s růstem sportovního výkonu a jiný snaha o hubnutí po svátcích. Přečíst si můžete třeba náš článek Jaký zvolit pohyb a jak u něj vydržet?

3) Dopřejte si relax, udělejte si dobře

Člověk by se neměl odbývat a měl by si samozřejmě dopřát odpočinek a relax. Ať už jde o dostatečný čas pro spánek, posezení s přáteli, návštěvu kina či divadla, masáž nebo jinou formu odpočinku. Odměnit se třeba za dodržení některých z předsevzetí může být také dobré, aby se vám snadněji dodržovala a chtěli jste v nich pokračovat.

Snažte se také zmírnit stres, který na vás působí, a o kterém jsme psali třeba v článku Co je stres a jak se ho zbavit?

Pokud byste hledali další inspiraci na cestě ke zdravějšímu životu v novém roce, stáhněte si také našeho Průvodce zdravějším životem nebo mrkněte na další eBooky, které pro vás máme. Využít samozřejmě můžete nejen našich rad, ale i užitečných pomocníků ve formě doplňků stravy, které pro vás už více než 30 let vyrábíme. Jejich kompletní přehled najdete na našem e-shopu, který je vám k dispozici celý rok.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem