Pitný režim: klíč ke zdraví i vitalitě

17. 6. 2023

Pít se musí a v teplých dnech to platí dvojnásob. Náš organizmus tekutiny potřebuje k mnoha činnostem, mezi které patří třeba regulace tělesné teploty, udržování správné funkce ledvin a optimální hustoty krve nebo zásobování tkání kyslíkem, přivádění energie do svalů či odvodu látek z těla ven. Poradíme vám, co pít a čím váš pitný režim obohatit.

Aby naše tělo fungovalo, jak má, je důležité zajistit mu rovnováhu mezi příjmem a výdejem tekutin. Obecně se doporučuje kolem 35 ml na 1 kg tělesné váhy, což třeba pro 80kilového člověka představuje 2,8 litru. Pokud se vám to zdá příliš, myslete na to, že do tohoto příjmu započítáváme i tekutiny přijaté s jídlem, to znamená v ovoci, zelenině, polévkách a podobně.

pitný režimCo pít?

Vyšší nároky na příjem tekutin má organizmus přirozeně ve chvílích, kdy spoustu tekutin sám vydává, tedy například při zvýšené fyzické aktivitě (sport, ale i práce na zahradě či v zaměstnání) nebo tropických teplotách. Potřebu tekutin také zvyšují slaná, sladká a tučná jídla. Nezapomeňte, že žízeň je už projevem stavu nouze, kterému byste měli předcházet.

Mezi vhodné nápoje určitě patří čistá voda, minerální voda, ovocné a bylinkové čaje, v menší míře pak i ředěné ovocné šťávy a džusy. Dobrým řešením poskytujícím osvěžení i doplnění tekutin jsou třeba dětmi oblíbená pitíčka Capri-Sun s podílem ovocné šťávy i vitaminů, která nepřekyselují organismus a díky svému originálnímu obalu si jejich obsah udrží delší dobu příjemnou teplotu. Jejich chuť je navíc pro děti velkým lákadlem a snadno je tak přimějete pít, když vodu odmítají.

Pitný režim je vhodné doplnit i příjmem vitaminů a minerálních látek, které našemu tělu také prospívají. Výbornou letní volbu představují například rozpustné vitaminové nápoje OvoCé, které nabízejí příjemné a chutné osvěžení v kombinaci s vitaminy a zinkem, který posiluje imunitu. Sáhnout můžete také po šumivých tabletách značek Maxi Vita nebo Revital, ze kterých si připravíte chutné nápoje plné vitaminů a minerálních látek.

Všechny zmiňované produkty vznikají přímo ve výrobním závodě VITARu v Tišnově u Brna a seženete je hezky pohromadě na e-shopu www.nasevitaminy.cz.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem