Ze života hmyzu: Co (ne)víte o komárech

3. 8. 2023

Existuje až 3000 druhů komárů, krev ale vždy sají pouze samičky, které jsou schopné vysát až trojnásobek své vlastní hmotnosti. Komáři za noc urazí klidně 10 kilometrů, ale nejsou žádnými excelentními letci. Dosahují rychlosti maximálně 3 km/h, váží od 2 do 2,5 mg a přenášejí nebezpečné nemoci, na které zemře až milion osob ročně. Základní ochranou proti komárům jsou účinné repelenty a moskytiéry.

Bodne-li vás komár, máte jednu jistotu – že na vás zaútočila samička. Samci totiž krev nesají a živí se rostlinnými nektary. To platí i pro samičky, které ale potřebují i krev savců jako zdroj bílkovin pro vývoj vajíček. Ty kladou do stojatých vod a životní vývoj komára dále pokračuje přes larvu, kuklu, až po dospělého jedince. Zatímco samci se dožívají jen několika dnů, samičky žijí několik týdnů i měsíců.

Ze života komárů

Komáři jsou aktivní zejména v noci, ráno a večer, přes den jsou většinou schovaní na chladných místech, i když některé druhy sají i během dne. Bezpečným poznávacím znamením je pisklavý tón, který vydávají jednak chvěním křídel, ale také hlasivkami. Jakmile bodnou, dostanou se do rány sliny obsahující látky zamezující srážlivosti krve a působící zároveň proti bolesti, což znamená, že napadený hostitel nic neregistruje a komár může v klidu sát. Se slinami se ale do těla mohou dostat i nebezpečné nemoci, komáři jsou známí jako přenašeči malárie, žluté zimnice, horečky Dengue nebo viru Zika, který vzbuzuje obavy před blížícími se olympijskými hrami v Brazílii. Jakmile jsou cizí látky v lidském těle detekovány, organismus se brání a přichází svědění. Škrábání se ale nedoporučuje, protože aktivuje další látky z komářích slin a začne začarovaný kruh…

Komáři se vyskytují nejčastěji v okolí řek a vodních ploch nebo lužních lesů, kde také probíhá testování repelentů Predator. Jména komárů jsou často dost příznačná: u nás žije třeba komár obtížný nebo komár pisklavý. Své hostitele komáři hledají především podle koncentrace oxidu uhličitého, který vydechujeme, a kyseliny mléčné. I z toho důvodu jsou větším lákadlem pro komáry potící se lidé.

Predator repelentyOchrana proti komárům

Základní ochranu proti komářím bodnutím a nebezpečí nákazy poskytují účinné repelenty a moskytiéry využívané zejména v tropických oblastech. Predator nabízí vysoce efektivní repelenty pro každého, stejně jako unikátní repelentní outdoor impregnaci nebo plošný a prostorový repelent Predator 3D, tzv. tekutou moskytiéru (více v tomto článku – Prostorový 3D repelent: unikátní ochrana proti hmyzu). Všechny repelenty Predator procházejí náročným testováním v laboratoři i v terénu a jejich účinnost potvrdil i loňský nezávislý test spotřebitelské organizace dTest, ve kterém repelent Predator Forte skončil na čele tabulky a s velmi dobrým hodnocením za ochranu proti komárům (více o testech a výsledcích zde: Repelent Predator Forte prokázal svou účinnost v mnoha testech včetně dTestu).

Repelenty Predator seženete v lékárnách, kde jsou jasnou jedničkou na trhu, ale také v super a hypermarketech, drogeriích nebo na našem e-shopu.

Věděli jste, že komár patří z hlediska počtu lidských obětí mezi nejnebezpečnější zvířata světa? Na jejich žebříček, i rady jak se před jejich útoky chránit, můžete mrknout v článku o nejnebezpečnějších zvířatech světa.

Stáhněte si zdarma náš eBook Průvodce světem repelentů. Přečíst si můžete i rozhovory s odbornicí na klíšťata a VITAR ambasadorkou - doc. RNDr. Alenou Žákovskou, Ph.D.:

7 otázek a odpovědí o repelentech, klíšťatech i komárech
Repelenty výrazně snižují riziko ataku klíštěte, říká doc. RNDr. Alena Žákovská, Ph.D.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem