Jak fungují repelenty?

20. 6. 2023

Repelenty jsou v sezoně komárů a klíšťat neoddiskutovatelným pomocníkem, který nás chrání před bodnutím či útokem nejrůznějších druhů hmyzu a obecně členovců. Jejich úkol je jasný – odpudit komáry a klíšťata, abychom nemuseli řešit nepříjemná a nebezpečná bodnutí či přisátí. Jak to ale dělají, a proč vlastně komáry a klíšťata tolik lákáme?

Motivace komárů i klíšťat je jasná – dostat se ke krvi, kterou se živí, a kterou potřebují k rozmnožování. Zajímavostí je, že u komára krev saje jen samička – právě proto, aby byla schopná klást vajíčka (více se dočtete v článku Co (ne)víte o komárech). Neútočí přitom zdaleka jen na člověka, komáři i klíšťata obtěžují také zvířata. A aby toho nechali, používáme proti nim repelenty.

Čím přitahujeme klíšťata a komáry?

Už jste si někdy kladli otázku, čím vlastně člověk komáry a klíšťata tolik přitahuje? Je to soubor několika věcí:

  • Tělesná teplota, která je pro ně v rozmezí 36-38 stupňů optimální.
  • Oxid uhličitý, který vylučujeme nejen dýcháním.
  • Kyselina mléčná, která vzniká rozkladem potu.
  • Čpavek, který je součástí močoviny (i ta bývá obsažena v potu).

Jak vidíte, je toho poměrně dost, co mají takoví komáři rádi. A je tedy jasné, proč jsme pro ně vítanou lahůdkou. Tedy za předpokladu, že se proti jejich útoku nebráníme repelentem.

Repelenty PredatorCo je zač repelent a jak pomáhá

Repelent je prakticky jakákoli látka schopná odpuzovat hmyz, respektive členovce. Repelentem v užším slova smyslu pak označujeme speciální přípravek, nejčastěji ve spreji/aerosolu, který obsahuje účinné látky k odpuzení komárů a klíšťat. Účinných látek je více a psali jsme o nich v článku Jaké látky najdete v repelentech? Máme pro vás velký přehled.

Jejich funkčnost bychom mohli stručně popsat tak, že maskují naše pachy před vetřelci. „Některé repelenty obsahují i určité procento syntetické insekticidní látky, které nežádoucího parazita zabijí. Tyto repelenty velice rychle působí, protože musí dojít ke kontaktu parazita s insekticidní látkou dříve než s potenciálním hostitelem,“ říká doc. RNDr. Alena Žákovská, Ph.D. z Oddělení Fyziologie a imunologie živočichů Přírodovědecké fakulty Masarykovy Univerzity.

Repelenty jsou tedy schopné zamaskovat pachy vábící komáry a klíšťata, některé jim pak samy o sobě prostě nevoní a tím je odpuzují. Úplně přesný popis tohoto mechanismu přitom nemusí být známý hned. Třeba DEET, jedna z nejpoužívanějších látek v repelentech, se začal využívat v roce 1946, ale nevědělo se, jak přesně funguje. Dnes se má za to, že zkrátka zahltí čichový orgán komárů či klíšťat a ti dají člověku pokoj.

Zajímavostí u klíštěte je tzv. Hallerův orgán, který je smyslovým orgánem sdružujícím receptory čichu, vlhkosti, tepla, amoniaku a oxidu uhličitého (další zajímavosti se dočtete v článku Co (ne) víte o klíšťatech).

Které repelenty fungují?

Jasnou jedničkou v lékárnách v Česku a na Slovensku jsou podle dat IMS už řadu let repelenty Predator. Různé druhy obsahují různé účinné látky, případně i jejch různé množství. Podle toho jsou pak některé repelenty vhodnější pro děti a osoby s citlivou pokožkou, jiné zase do tropických oblastí s extrémním výskytem komárů a podobně.

„Na typu účinné látky a její koncentraci závisí také doba působení repelentu. Nejčastěji se uvádí doba 4 hodiny pro klíšťata a až dvojnásobná pro ostatní krevsající ektoparazity. Po uplynutí doby působení je nutné aplikaci přípravku opakovat,“ říká Alena Žákovská. Repelent se totiž neustále odpařuje a po nějaké době už by člověka nechránil. Aplikace repelentu je ale snadná a je potřeba nezapomenout na žádné místo – jen tak budete pro komáry a klíšťata „neviditelní“ a ubráníte se jejich útokům.

Kompletní nabídku repelentů Predator najdete zde.

Můžete si také zdarma stáhnout náš eBook Průvodce světem repelentů.

Více se pak o repelentech a účinných látkách dočtete v těchto článcích:

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem