Vitaminy a minerální látky: Proč nám často chybí a k čemu přispívají?

7. 3. 2020

Mikroživiny v podobě vitaminů a minerálních látek hrají v našem životě významnou roli. Jejich množství v běžné stravě přitom mnohdy není dostatečné, a to z více důvodů. Právě o nich mluvil na semináři pro zdraví ve své přednášce Ing. Ivan Mach, CSc., zakladatel Aliance výživových poradců ČR a jeden z VITAR ambasadorů. Zmínil i jejich činnosti prospěšné pro organizmus a přesvědčení o vhodnosti suplementace doplňky stravy. To nejdůležitější z přednášky vám nabízíme v článku.

Abychom přijímali vše potřebné, měl by být náš jídelníček pestrý. Jenže co znamená tato pestrost v praxi? Často třeba to, že si nakoupíme potraviny v každé části obchodu. Tedy něco z mléčných výrobků, něco z masných výrobků, pečiva, ovoce, zeleniny a podobně. Jenže velmi podstatné je také to, jaká je kvalita a složení těchto potravin. Pak otázka zní, zda taková pestrost znamená ve finále i kvalitní výživu?  

Vitaminy a minerální látky se vytrácejíIvan Mach_seminář pro zdraví_VITAR

Používání zjednodušených receptur a levných surovin si samozřejmě vybírá svou daň na kvalitě potravin. Vytrácí se jejich komplexnost, obsažené živiny nemusí být ideálně využitelné. A to nejen vlivem výroby, ale i dalších průmyslových praktik.

Mění se totiž také biologická hodnota potravin, a to tím, jak a kde jsou pěstované, v jakém období a jakým způsobem sklízené či poražené, jak dlouhý a náročný je transport, jak vypadá skladování. To vše zasahuje do výsledné kvality jak z pohledu dostupnosti, tak vstřebatelnosti důležitých látek, mezi které patří i mikroživiny (vitaminy a minerální látky).

Dalším úskalím je zpracování a úprava potravin. Některé vitaminy jsou rozpustné ve vodě, tzn. že při louhování a vaření dochází k jejich úbytku. Ten může být velmi dramatický, stejně jako v případě úpravy za vysokých teplot, protože i ta některým vitaminům a minerálním látkám nesvědčí. To vše se podepisuje na výsledném množství přijatých mikroživin z naší běžné stravy.

Proto existují doplňky stravy, které s příjmem důležitých vitaminů, minerálií a dalších důležitých látek pomáhají.

Vitaminy a minerální látky pomáhají

Důležitost mikroživin pro fungování našeho organizmu je neoddiskutovatelná. Když vitaminy či minerální látky chybí, může propuknout nemoc. Třeba nedostatek vitaminu C způsobuje kurděje, křivice vzniká nedostatkem vitaminu D a vápníku a podobně. Pokud látek chybí více a delší dobu, začne obvykle chybět i nějaký důležitý enzym. Mikroživiny totiž aktivují enzymy, podílejí se na jejich práci. V našem těle zkrátka všechno souvisí se vším.

Proto bychom se měli zajímat o to, co jíme, jak se tato potrava v čase mění a co je případně třeba doplňovat. Tak aby naše tělo fungovalo správně. Bez vitaminů a minerálů to dost dobře nejde, důležité jsou ale i další živiny. Důraz je třeba klást na co nejlepší jídelníček a zároveň si uvědomovat jeho limity. Ať už z pohledu jeho komplexnosti a kvality, nebo časové zaneprázdněnosti. V případě potřeby je naštěstí možné ho doplnit, proto existují doplňky stravy.

Přečtěte si o jednotlivých vitaminech a minerálních látkách více v naší:

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem