Zakladatel Aliance výživových poradců ČR o vitaminech a doplňcích stravy

9. 2. 2024

Živnost výživového poradce vznikla teprve v roce 2004, když byla ministerstvem vydána první licence na pořádání tzv. rekvalifikačních kurzů pro výživové poradce. Aliance výživových poradců České republiky pak vznikala o čtyři roky později a u jejího zrodu stál zkušený odborník na výživu Ing. Ivan Mach, CSc. – zakladatel aliance a také jeden z VITAR ambasadorů. Co podle něj lidem ve stravě dnes chybí, jak jsme na tom s příjmem důležitých živin a jak mohou pomoci doplňky stravy?

„Nejčastěji lidé trpí nedostatkem hořčíku a zinku a mnozí mají zvýšenou potřebu vitamínu C, způsobenou stresovým zaměstnáním, kouřením nebo tím, že se věnují vrcholovému sportu. Celá skupina vitamínů B, přestože je ve všech základních potravinách, bývá nedostatková u těch klientů, kteří je nešetrně upravují nebo se nekvalitně stravují v rychlých občerstveních,“ vyjmenovává problémy dnešní doby Ivan Mach.

Doplňky stravy

Proč sáhnout po doplňcích stravy

I proto stále roste trh s doplňky stravy, které jsou schopné s doplňováním potřebných živin pomáhat. „Zákon definuje, že doplňky stravy na rozdíl od léků nemají léčebné účinky, nelze je tedy používat k léčbě nemocí nebo poruch, pokud to není přímo avitaminóza nebo minerálová nedostatečnost. Proto je vhodné je doplnit na základě rozboru dříve, než se nějaké onemocnění objeví. Například kloubní výživa je velmi vhodná při sportu, ale když dojde k úrazu, pak už musí být místo doplňků nasazeny léky,“ vysvětluje odborník na výživu.

Čím posílit imunitu

Během podzimních a zimních měsíců je imunitní systém pod větším náporem než jindy. Proto se vyplatí zejména v tomto období obranyschopnost podporovat. „V tomto období půjde hlavně o to, aby byla co nejvyšší naše slizniční imunita, tj. aby pravděpodobnost, že se na sliznicích zachytí nějaké patogenní viry, byla co nejmenší. Mezi nejúčinnější látky k posílení tohoto typu imunity patří směs selenu a zinku, vitamin D3, vitamin C a případně další antioxidanty. Všechny tyto látky se přitom dají doplnit pohodlně právě z doplňků stravy.“

Vitaminy a minerální látky ve stravě a doplňcích

Primárním zdrojem důležitých živin včetně mikroživin (vitaminy a minerální látky) by samozřejmě měla zůstávat klasická strava. Jenže ne vždy je to úplně snadné. Ať už nastaveným životním rytmem, nebo kvalitou a stavem přijímaných potravin.

„Průměrný obsah vitaminů a minerálních látek ve 100 g běžných potravin najdeme v tabulkách. Uvedené hodnoty však většinou vůbec neodpovídají jejich skutečnému obsahu. Třeba u rostlinných zdrojů vitaminů a minerálií záleží na způsobu pěstování rostlin, na sezóně a na zachycených dávkách UVB-složky slunečního záření. U živočišných zdrojů, například u vitaminu D3 ze slepičích vajec, velmi záleží na tom, zda vejce pocházejí z volného nebo klecového chovu. Podobné je to s obsahem vitamínu D3 ze sádla a másla, který je výrazně vyšší u volně se pasoucího dobytka než v ustájených chovech,“ vysvětluje Ivan Mach.

U VITARu máte možnost výběru mnoha různých doplňků stravy, po kterých můžete sáhnout. Často se navíc můžete rozhodnout i pro preferovanou formu – třeba vitamin C můžete přijímat v klasických tabletách nebo kapslích, ale i v šumivých tabletách či sypkých směsích s komfortním užíváním bez zapíjení.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem