Chcete shodit pár kil? Nemusí to být utrpení, stačí se zaměřit na maličkosti

27. 1. 2022

Kdo chce hubnout, ten bude trpět. Také jste se s takovým názorem setkali? Jde o mýtus, který je občas s hubnutím spojovaný, přitom shodit pár kil nemusí být velký problém. Stačí dodržovat určitá pravidla a často změnit jen detaily. Jak v denním režimu, tak v jídelníčku.

Nejhorší je, když budete chtít všechno radikálně změnit. Tohle odhodlání vám může vydržet pár týdnů a pak hrozí, že toho budete mít dost, vrátíte se zpět do starých kolejí a co se vám podařilo shodit, naberete zpět. Nebo se dokonce objeví tzv. jo-jo efekt a vy na tom můžete být ještě hůř. Daleko lepší cestu nabízejí drobné změny, které mohou přinést velké výsledky. Vás přitom nebudou nijak stresovat ani příliš omezovat. Jaká pravidla máme na mysli?

jídlo1) Jezte pravidelně

Pravidelný jídelníček je nejlepším předpokladem pro zdravější život bez zbytečných kil. Tělo počítá s tím, že dostává pravidelně přísun energie a nemá potřebu si tvořit přehnané zásoby. Zatímco když pravidelně hladovíte, organizmus cítí ohrožení, bojí se, že další příjem energie nemusí dlouho přijít a raději si bude tvořit zásoby. Pokud tedy budete jíst častěji a pravidelně, v rozumných porcích, uděláte nejlépe.

2) Dávejte pozor, co a kdy jíte

Vyplatí se sledovat také složení a původ vašich jídel. Čím více průmyslově zpracované vaše potraviny jsou, tím většinou hůře pro váš organizmus. Snažte se jíst potraviny čerstvé, průmyslově nezpracované, a raději si finální jídlo připravte sami. Dbejte také na správné nutriční složení, které u každé balené potraviny uvidíte. V případě sacharidů dávejte přednost těm komplexním (nikoli jednoduchým cukrům), u tuků zase nenasyceným před nasycenými. Důležitý je i obsah bílkovin, které nás zasytí, proto třeba pečivo kombinujte se šunkou a sýrem, které bílkoviny obsahují. Ideálně ještě v kombinaci se zeleninou a nezapomínejte přes den ani na ovoce.

S redukcí kalorií může pomoci také minimalizace příjmu klasického cukru. Nabízí se třeba využití sladidel, která dokážou osladit jídla stejně, ale s minimem kalorií. Vybírat můžete třeba ze sladidel z rostliny stévie, sacharinu nebo aspartamu – třeba u moderních českých sladidel Irbis, která jsou dostupná jak v tabletkách (například pro slazení čaje či kávy), tak v prášku (třeba pro pečení a vaření).

Určitě si odpusťte jídlo před spaním – tělo už nedokáže přijatou energii využít a ukládá ji do zásob. Zatímco s vydatnou snídaní může pracovat celý den, tady už prostor nemá.

3) Hýbejte se

turistika

Rada, kterou byste určitě čekali. I tady ale bude stačit celkem málo – třeba dojít do práce pěšky místo jízdy autem, udělat si každý den procházku, nejet výtahem, ale vyjít si schody a podobně. Pokud jste zvyklí si v práci s kolegy volat z jedné kanceláře do druhé, zkuste se zvednout a dojít tam. Každý pohyb se zkrátka počítá. Ideální je pak samozřejmě i nějaká delší pohybová aktivita alespoň dva až třikrát za týden – ať už jde o delší procházku či výlet, projížďku na kole nebo jogging či fitness.

4) Nezapomínejte na vitaminy a minerální látky

Možná se to nezdá, ale i mikroživiny vám mohou pomoci v boji s přebytečnými kilogramy. Vitaminy a minerální látky se totiž podílejí na stovkách procesů v lidském těle a mezi ně patří i správný metabolismus (látková přeměna), využívání tuků jako zdroje energie, správné trávení a podobně.

I vitaminy a minerální látky jsou tak detailem, který může mít vliv na splnění vašich cílů a abyste se cítili dobře. Ideální je jejich maximální příjem v běžném jídelníčku (viz výše), pomoci ale mohou i doplňky stravy. Ke správnému energetickému metabolismu přispívají například vitaminy skupiny B, vitamin C, vápník, hořčík nebo železo. Ke správnému metabolismu makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) přispívá biotin, zinek nebo chrom. Právě ten bývá součástí speciálních doplňků stravy pomáhajících při redukci hmotnosti, protože přispívá k přeměně cukrů, tuků a bílkovin i udržení hladiny krevního cukru. Chrom najdete třeba v doplňcích stravy Maxi Vita Chrom a Super linie, které obsahují i prospěšné rostlinné extrakty pomáhající při kontrole tělesné hmotnosti.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem