Jarní únava a organizmus bez energie. Máme pro vás 5 tipů, jak proti tomu bojovat

19. 4. 2024

Všichni o ní slyšeli a řada z nás ji i někdy prožila. Někteří ji pociťují dokonce každoročně. Řeč je o jarní únavě, která dokáže člověka otrávit a znepříjemnit mu příchod období, na které se po dlouhé zimě těšíme. Právě proběhlá zima přitom hraje při vzniku jarní únavy významnou roli. Ale nebojte, poradíme vám, jak si s nedostatkem energie nejen na jaře poradit.

Únava dostavující se se začátkem jara je v mnohém specifická. Velmi dobře totiž dokážeme pojmenovat objektivní příčiny, které za ní stojí: dlouhé období bez slunečního svitu, méně pohybu a obecně pobytu venku, smog, zvýšené riziko infekcí nebo skutečně prodělané nemoci. To všechno patří k zimě stejně jako Vánoce, sníh nebo mráz. A dokonce i tyhle věci mohou hrát roli – během svátků a zimních dnů se přejídáme, do zimy se nám nechce, sezonní ovoce a zeleninu nemáme a nejíme, chlad působí negativně na naše svaly, klouby i imunitní systém. Není divu, že se naše tělo po zimě cítí vyčerpané. Takže jak mu pomoci?

Únava a vyčerpáníOčista pomůže dodat energii a posílit organizmus

Není náhodou, že jarní detoxikace je spojená právě s tímto ročním obdobím. V organizmu se během zimy nahromadily toxiny, které když dostaneme z těla ven, uleví se nám. Nabereme novou energii, pročistíme střeva a naladíme organizmus na jarní aktivitu.

Při očistě je dobré odlehčit jídelníček, zařadit jarní zeleninové saláty a zeleninové i ovocné šťávy. Pomůže také vláknina a řada rostlinných extraktů, třeba z aloe vera, ostropestřce mariánského nebo chlorely. O těchto přírodních pomocnících jsme psali zde.

Vitaminy a minerály proti únavě

Kdybychom se po zimě vydali na odběr krve, rozbor by nejspíš ukázal, že máme nedostatek vitaminu D. Je to logické – potřebuje totiž ke své tvorbě sluneční paprsky a těch se nám nedostává. Méně můžeme mít i dalších vitaminů, a to jak z důvodu jejich nedostatku ve stravě (jíme méně ovoce a zeleniny, potraviny jsou převáženy na velké vzdálenosti a dozrávají až cestou či ve skladech), tak z důvodu jejich zvýšené potřeby pro posílení imunitního systému.

Po zimě se tedy určitě vyplatí pravidelné doplňování vitaminů díky multivitaminovým přípravkům. Hodí se i další látky vhodné pro posílení imunitního systému nebo zmírnění únavy a vyčerpání. Pomáhají i minerální látky, které společně s vitaminy bojují proti tzv. volným radikálům. Během zimy je náš organizmus zpravidla více vystaven jejich vlivům, což má na svědomí třeba smog, více stresu, ale i nevhodná strava nebo kouření. Proto je dobré myslet na tzv. antioxidanty, které volné radikály zneškodňují. Mezi antioxidanty patří například selen a zinek, z vitaminů třeba C, D a E.

Sport a pohybPohyb nastartuje tělo a zvýší výkonnost

Pokud jste v zimě vyrazili jen párkrát na hory a jinak pohybu moc nedali, nedivte se, že na jaře se bude vaše tělo ozývat při nejrůznějších aktivitách a bude unavené. S přibývajícím pohybem a sportovním vyžitím se bude vaše fyzická kondice zvyšovat a budete mít nejen více energie, ale také dobré nálady, protože při sportu se vylučuje serotonin, tzv. hormon dobré nálady. Jak se sportem začít a jaký zvolit, abyste u něj vydrželi, jsme psali zde.

I při sportu je dobré myslet na vaše tělo a jeho potřeby. Ty jsou při něm logicky zvýšené a třeba za hořčík, vápník nebo kloubní výživu vám poděkuje. Pokud vás zajímá proč, přečtěte si o hořčíku a jeho účincích, přínosech vápníku nebo pomoci kloubní výživy.

Dobrá nálada proti únavě také pomůže

Právě pohyb vám může pomoci načerpat dobrou náladu. Zatímco během šedivých zimních dnů jste byli spíše skleslí, s přibývajícími slunečními paprsky byste se chtěli radovat. Dopřejte si proto relax, aktivity, které vás baví a čas s přáteli. Prostě dělejte, co vás baví a najděte si chvíli pro sebe. K navození dobré nálady můžete využít i přírodních spojenců, třeba L-tryptofanu v kombinaci s tzv. adaptogeny, které zvyšují odolnost organizmu právě v době negativních přechodů do nového období.

I pitný režim má na únavu vliv

O jídelníčku už byla řeč, pití jsme ale ještě nezmínili. Správný a dostatečný pitný režim přitom organizmu pomáhá fungovat i zbavovat se škodlivých látek. Mějte proto skleničku či lahev s vodou po ruce a na paměti základní pravidla týkající se pitného režimu. Obohatit si ho můžete i šumivými tabletami s obsahem vitaminů a minerálních látek (o těch už byla řeč) a spláchnout tak dvě věci naráz. Výhodou „šumáků“ může být i obsah vlákniny, která pomáhá trávicímu systému a v době očisty má rozhodně své místo na vašem seznamu věcí, které se hodí v boji proti (nejen) jarní únavě.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem