Vaříme a pečeme se sladidly Irbis: Velikonoční mazanec

29. 3. 2021

Také na Velikonoce rádi pečete sladké, ale zároveň omezujete cukr? Využijte ke slazení sladidla Irbis a máte po problémech! Přinášíme vám recept na výborný velikonoční mazanec, ve kterém cukr nahrazuje sypké sladidlo Irbis ze stévie, které je vhodné pro redukční dietu nebo osoby omezující cukr ve své stravě.

Velikonoční mazanec

230 g pšeničná mouka hladká, 150 g pšeničná mouka hrubá, 40 g Irbis z rostliny stévie, 30 g droždí, 40 g vepřové sádlo, 150 – 200 ml mléka, sůl, loupené sekané mandle, rozinky, vejce na potření.
 
Postup: Mouky promícháme a prosijeme sítkem. Vsypeme do mísy a vyrobíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Mléko zahřejeme na teplotu cca 30 °C a malou částí (100 ml) zalijeme droždí v míse. S malým množstvím mouky si v důlku pomocí vidličky vyrobíme velmi řídké těsto – omládek. Takto připravený omládek necháme v teplém prostředí vykynout (až svůj původní objem zvětší na dvojnásobek).

Ve zbylém mléce rozpustíme sladidlo Irbis, přidáme žloutek, olej, sádlo, sůl a směs znovu zahřejeme na původní teplotu. Zalijeme do mísy s vyzrálým omládkem a hnětením vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v teplém prostředí vykynout (zvětší svůj původní objem opět minimálně na dvojnásobek). Nejlépe uděláme, když těsto po vykynutí opět promícháme a znovu necháme vykynout.

Recepty Irbis

Pro výrobu mazanců hotové těsto rozdělíme na dvě poloviny a ty stočíme do tvaru bochánku. Položíme na tukem zlehka namazaný plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Natvarované výrobky necháme kynout v teplém prostředí asi 20 – 30 minut a poté pečeme při teplotě cca 180 °C.

Sladidla Irbis zakoupíte na e-shopu www.nasevitaminy.cz.


Další recepty se sladidly Irbis:

- rebarborový závin
- salát s lehkou zálivkou
- puding
linecké cukroví
- domácí limonáda s ovocem
- meruňkový džem
- kynuté koláče
- marináda na kuřecí či telecí maso

Stáhněte si eBook s recepty, ať je máte vždy u sebe! Najdete ho zde.

Sladidla Irbis

Sladidla Irbis – sladká chuť jako cukr a bez výčitek

Produkty pod značkou Irbis jsou moderní stolní sladidla nabízející řešení všem, kteří hledají kvalitní náhradu cukru. Jedná se totiž o řadu sladidel nové generace, která jsou vhodná pro redukční dietu nebo osoby omezující cukr ve své stravě. Bonusem těchto sladidel je, že zásadně nezvyšují energetickou hodnotu oslazených jídel a nápojů a jsou vysoce sladivé v malém množství – při nižším energetickém příjmu se tak nemusíte vzdávat uspokojení chuti na sladké.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem